Verenigingen NL

HET VOLVO VERENIGINGSLEVEN

Met negen Volvo verenigingen kennen we in Nederland een goed ontwikkeld verenigingsleven. Ze zijn veelal gericht op een bepaald type of leeftijd van de Volvo. België kent één vereniging, maar daar staat een ruimer toelatingsbeleid tegenover.

Het gaat om de volgende verenigingen/registers/clubs:

VOLVO CLASSIC CLUB BELGIUM

VOLVO KATTERUGCLUB

  • toegelaten types modellen van de PV444, PV445, PV544 en P210 series
  • website www.katterugclub.nl

VOLVO 240-260 REGISTER

VOLVO COUPÉ BERTONE REGISTER

VOLVO 300 CLUB

VOLVO 480 REGISTER

VOLVO 700 VERENIGING

VOLVO 850 CLUB NEDERLAND

  • toegelaten types: modellen uit de 850, S70,V70 (XC) en C70 classic series
  • website: www.volvo850club.nl

VOLVO 1800 ES REGISTER

VOLVO KLASSIEKER VERENIGING

  • toegelaten types Volvo personenauto's ouder dan 25 jaar
  • website www.volvokv.nl

Volvo klassieker vereniging

De Volvo Klassieker Vereniging telt circa 4000 leden en donateurs en is lid van de Federatie Historische Automobielen Motorfietsclubs (FEHAC).

Doelstelling en activiteiten.

De Vereniging stelt zich ten doel het in stand houden van personenauto’s en daarvan afgeleide typen van het merk Volvo met een leeftijd van 25 jaar (bouwjaar) en ouder. Dit wordt nagestreefd door daadwerkelijke en raadgevende ondersteuning, technische en sociale activiteiten, het beschikbaar stellen van gereedschappen en technische informatie, de eigen Volvo Onderdelenshop (VKO), het uitgeven van het Volvo Klassieker Magazine alsmede het onderhouden van een website. Zie ook op www.volvokv.nl.

Lidmaatschap.

Het lidmaatschap staat open voor bezitters van de toegelaten typen Volvo’s. Het entreegeld bij aanmelding bedraagt €25,-, de contributie bedraagt per kalenderjaar €44,-. Bij aanmelding na 1 juli bedraagt de contributie voor het eerste jaar €22,-. Donateurs dragen minimaal €30,- per jaar bij. Leden ontvangen een ledenpas met lidmaatschapsnummer en pincode waarmee kan worden ingelogd op de website waar zij zich kunnen opgeven voor één of meerdere nieuwsbrieven, onderdelen bestellen bij onze webshop, inschrijven voor activiteiten en deelnemen aan de forumdiscussies.

Regio’s en registers.

Leden kunnen deelnemen aan de activiteiten van regio’s die wat dichter bij de woonomgeving plaats vinden, zoals sleutelen afsteldagen, koffiekletsen, puzzelritten, technische avonden, excursies en toerritten. In een register zijn de eigenaren van een bepaald type Volvo verenigd. In het Volvo Klassieker Magazine, in de regio/registernieuwsbrieven en op de website vindt u informatie over deze activiteiten.

Technische Commissie

De TC heeft voor de leden diverse speciale gereedschappen en hulpmiddelen, zoals trommeltrekkers, ter beschikking. TC-leden voeren ook taxaties ten behoeve van uw verzekering uit. De kosten bedragen €20,- per taxatie. Alle oldtimerverzekeringen accepteren dit FEHAC-goedgekeurde taxatierapport. TC-leden ondersteunen leden bij technische problemen en hebben ieder een speciaal aandachtsgebied. Bij de sleutel- en afsteldagen van de regio’s is vaak een TC-lid aanwezig voor ondersteuning en het beantwoorden van technische vragen.

Voor meer informatie en aanmelding: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De Technische Commissie adviseert de leden bij technische problemen en voert verzekeringstaxaties uit. Meer informatie over deze boeiende en bloeiende vereniging, die dit jaar 40 jaar bestaat, kunt u vinden op website: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Toegelaten types: Volvo personenauto’s ouder dan 25 jaar

Website: VolvoKV.nl

Volvo Katterugclub

De eerste Volvo die na de oorlog ook buiten Zweden op grotere schaal werd verkocht en zelfs lokaal geassembleerd was de PV 444, door zijn typische ronde dak al gauw ‘Katterug’, Buckel Volvo of Hunchback genoemd. Onze vereniging richt zich uitsluitend op dit type auto en de varianten daarop, zoals de PV445 en de latere PV544 en P210. De bestelwagen variant wordt ook wel ‘Duett’ genoemd en heeft een chassis met bladveren achter. Deze auto’s hebben nog steeds een bijna onovertroffen ruimte aanbod en waren het begin van de lange traditie van Volvo stationwagens. De Katterug met spijltjes in de kleine ramen was ontwikkeld tijdens de oorlog en was bedoeld als een ‘kleine’ personenauto (PV = Persons Vagn) voor een breed publiek. Ingenieurs van Volvo waren veel in Amerika om daar de ontwikkelingen te bestuderen en zowel de vormgeving als de techniek hebben hun inspiratie gevonden in vooroorlogse modellen van Ford en GM, met name Plymouth. Ook enkele onderdelen, bvb de voorwiel ophanging, werden besteld in de VS. De zelfdragende carrosserie was uiterst modern en droeg bij aan gewichtsbesparing en een meer solide constructie. Van bovenaf gezien is het een langgerekte ei vorm met aangeschroefde spatborden, waaruit ontegenzeggelijk kracht en degelijkheid spreekt. De auto verbaasde vriend en vijand door zijn succes bij Rally’s wereldwijd. Toen in 1956 de Amazon werd voorgesteld, bleek de vraag naar de oude en beproefde Katterug nog zo groot dat er een aangepaste opvolger kwam: de PV544, met grote ramen, iets meer breedte op de achterbank en met de motoren en aandrijflijn van de Amazon. Deze versie werd het laatst in 1965 gebouwd, de P210 zelfs nog een paar jaar langer. Op dat moment was ook al de nieuwe 145 te koop; er was dus keus uit drie Volvo stationwagons in 1968. Onze vereniging bestaat nu 32 jaar en is voortgekomen uit de oorspronkelijke V-44 vereniging door leden die met instroom van al die ‘moderne’ Amazons en P1800 modellen terug verlangden naar de kleinschaligheid en traditionele sfeer van de begin jaren. De Katterugclub biedt technische ondersteuning, afstel dagen, maar ook samenkomsten in het hele land waarbij met de Katterug ritten worden gereden langs door lokale leden geselecteerde bezienswaardigheden. Er is een clubblad en een website.

Op onze mooie beurstand kan de sfeer van de Katterugclub geproefd worden, vragen worden beantwoord en onder het genot van een kop koffie kunt u zich inschrijven als lid. Wij hanteren geen inschrijfgeld en hebben nu een aantrekkelijke beursaanbieding.

Kom als gast en ga als vriend.

Toegelaten types: modellen van de PV444, PV445, PV544 en P210 series

Website: katterugclub.nl

Volvo 700 Vereniging

De achterwielaangedreven 900’s worden wel de laatste échte Volvo’s genoemd. Logisch dus dat hier een vereniging voor is opgericht. Op 3 november 1996 werd de Volvo 700 Vereniging® opgericht door een groepje fans van de Volvo 700 serie.

De vereniging heeft als doel om de Volvo’s van het type 740, 760, 780, 940, 960 , S90 en V90 in stand te houden en bij te dragen aan het plezier dat men heeft van het bezit van deze auto’s. Bezitters van één of meerdere van deze types Volvo en hun gezinsleden kunnen lid worden van de vereniging. Heeft u geen Volvo 700/900, maar wilt u de vereniging toch steunen, dan kunt u donateur worden.

Activiteiten
De vereniging organiseert activiteiten zoals sleuteldagen, toerritten, themabijeenkomsten, poetsdagen en zelfs reizen naar het buitenland. De sleuteldagen vinden plaats bij Volvo-dealers en specialisten en er is altijd professionele ondersteuning aanwezig. Verder genieten leden op vertoon van hun lidmaatschapspas bij diverse garages kortingen die kunnen oplopen tot wel 25%. De vereniging beschikt over een (digitale) bibliotheek met werkplaatshandboeken, technische documentatie, achtergrondinformatie, en brochures. Vier maal per jaar verschijnt de Factor 700, het periodiek van de vereniging. Ook heeft de vereniging een website met een drukbezocht forum waar praktische vragen worden beantwoord door andere leden.

Tevens kunt u hier uw auto of auto-onderdelen te koop aanbieden, dan wel zoeken naar een auto of een bepaald onderdeel. Daarnaast vindt u er veel technische informatie

Lid worden

Aanmelden als lid kan het makkelijkste via de website van de vereniging: www.volvo700vereniging.nl
Het inschrijfformulier vindt u: www.volvo700vereniging.nl
Ook kan een e-mail worden gestuurd naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het postadres is:
Postbus 426
5340 AK Oss

De Volvo 700 Vereniging® is officieel erkend door Volvo AB Zweden en Volvo Cars NL.

Toegelaten types: modellen uit de 740, 760, 780, 940, 960, S90 en V90 series

Website: volvo700vereniging.nl

Volvo Coupé Bertone Register

Het Volvo Coupé Bertone Register, opgericht op 28 mei 1989, biedt onderdak aan de liefhebbers en of eigenaren van een Volvo van het type 262C, 264TE en 780. Het doel van de vereniging is het rijden, in stand houden en veel plezier beleven van deze exclusieve modellen. Hieronder treft u in het kort de verschillende modellen aan

262C: Geïntroduceerd in maart 1977 op de Autosalon van Genève. De productie liep van september 1977 t/m september 1981. Met slechts 2 kleuren, zilver metallic met een zwart vinyl dak en geheel goudkleurig in de eerste jaren en de kleuren zwart, blauw metallic en tweekleurig goud-brons in de laatste twee productiejaren.

264TE: Dit model is in de Belgische productielijn meegenomen en er zijn er natuurlijk door Bertone en Nylsson ook
een aantal gebouwd in de jaren 1976 t/m 1983. Geleverd in zwart, wit en donker blauw.

780: In navolging van de 262 C werd er weer een combinatie aangegaan met Bertone, Turijn. Bertone nam nu de productie volledig op zich en niet alleen het interieur zoals bij de 262 C. Geproduceerd in de jaren 1985 t/m 1991. In vele kleuren leverbaar zoals zwart, wit, blauw, rood, wit, champagne.

Ons Register kent verder 4 bijeenkomsten per jaar, het Clubblad verschijnt 2 maal per jaar. Contributie bedraagt €50,00 en eenmalige entreekosten zijn €11,50 Meer informatie vindt u op onze internetsite: www.volvobertone.nl Secretariaat: C. de Bruijn, Biesbos 2, 2675 RE Honselersdijk; tel. 0174-642431

Toegelaten types: Volvo Bertone’s 262 Coupé, 780 en 264 TE

Website: volvobertone.nl